Петролът под 60 долара, падна до 20-месечно дъно
Петролът под 60 долара, падна до 20-месечно дъно / снимка: EPA/BGNES

На стоковите пазари суровият петрол е около двайсетмесечно дъно заради продължаващите спекулации, че МАЕ ще понижи прогнозата си за търсенето на петрол през 2009 г. Снощи петролът колабира до най-ниската си стойност от 20 март 2007 г. от 58,32 долара за барел, като допълнителен натиск върху борсите оказа поскъпващият долар и понижението при капиталовите пазари. Така общото поевтиняване на черното злато от рекордните 147,27 долара за барел вече е 60%.

Участниците на пазарите очакват и редовните данни за петролните запаси в Съединените щати. Прогнозите са за увеличение със 750 000 барела в края на миналата седмица, като се очаква и увеличение на запасите от бензини и остналите видове горива.

След края на азиатската сесия на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира за 59,45 долара за барел, а в Лондон нефтът сорт Брент се търгува за 54,74 долара за барел.

На валутните пазари доларът снощи поскъпна до двуседмичен мексимум към еврото от 1,2476 долара за 1 евро, но след това единната валута частично се възстанови в азиатската сесия до ниво 1,26. Щатската валута не успя да задържи поскъпването заради проблемите в автомобилната индустрия в Съединените щати.

Спрямо йената зелените пари се котират около ниво 97,75 йени за долар.

DarikFinance.bg