Петролът падна до най-ниското си ниво от 5 май
Петролът падна до най-ниското си ниво от 5 май / снимка: БГНЕС

Цената на петрола на стоковите пазари се понижи днес до 118 долара за барел, най-ниското ниво от 5 май. След влизането на американските пазари трендът леко се коригира, като стойността на „черното злато” се върна около 120 долара за барел.

За рязкото падане на цената причина станаха информациите, че тропическата буря Едуард в Мексиканския залив няма да засегне съществено нефтените съоръжения в залива, а от друга страна, налице е спад на търсенето заради глобалния икономически спад.

Bloomberg посочва, че отчетени стойности днес са с близо 30 долара под рекордните 147.27 долара за барел от 11 юли, след като безпрецедентно високите цени на горивата в Съединените щати подтикнаха потребителите да ограничат разходите за горива.

След влизането на американските пазари цената на петрола в Съединените щати леко се повиши до около 120 долара за барел, след като в европейската сесия стойността падна малко над 118 долара за барел. В Европа цената на нефта сорт Брент се установи около 118 долара за барел. Вчера по същото време в Америка петролът се търгуваше за 124.47 долара за барел, а в Лондон нефтът сорт Брент се търгуваше за 123.28 долара за барел.

Организацията на страните производителки на петрол /ОПЕК/ понижи цената на петрола от кошницата на организацията, която включва 13 сорта нефт, до $ 120.80 за барел от вчерашните $ 121.08 за барел.

Утре се очакват и редовните данни за нивото на запасите от суров петрол в САЩ, а друга информация, която в близко време също ще привлече внимание на пазарите е развитието на ситуацията около ядрената програма на Иран.

Златото продължава спада на стоковите пазари, заради поскъпването на долара на валутните пазари и следвайки посоката на нефта. В САЩ тази вечер жълтият метал се котира за $ 891 за тройунция.

На валутните пазари поевтиняването на петрола се отрази осезателно върху съотношението на долара към еврото, като щатската валута поскъпна до близо седем седмичен връх.

Тази вечер доларът се котира към еврото при ниво 1.5480 от 1.5622 снощи. Лек ръст бележат „зелените пари” и към японската йена, като търговията се води малко над 108 ¥ за 1 долар.

Пазарите очакват и изявленията след днешното заседание на Федералния резерв. Изненади с лихвите са изключени, но се предполага, че ФЕД ще изрази безпокойството си за ръста на инфлацията.

На 7 август е заседанието и на Европейската централна банка, но заради забавящия се икономически растеж в Европа централната банка най-вероятно няма да се реши да повишава лихвите, като основната лихва ще остане 4.25%.

Фондовите пазари в Съединените щати отвориха със значителен ръст заради спада на петрола на стоковите пазари, което намали и загрижеността, че инфлацията ще потисне ръста на печалбите на компаниите.

DarikFinance.bg