Печалбите от хазарт на хората няма да се облагат с 10% данък
Печалбите от хазарт на хората няма да се облагат с 10% данък / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Печалбите от хазарт на хората няма да се облагат с 10% данък
57866
Печалбите от хазарт на хората няма да се облагат с 10% данък
  • Печалбите от хазарт на хората няма да се облагат с 10% данък

Управляващите се отказаха от облагането на печалбите от хазартни игри на хората и на капиталовите печалби. Въпреки че финансовият министър Симеон Дянков настояваше за максимален обхват на облагането на доходите на физически лица с 10-процентна ставка, заместникът му Владислав Горанов обяви, че изключенията за хазарта и за борсовите печалби ще бъдат запазени. След среща с търговските банки управляващите заявиха, че няма да бъдат въвеждани такси за превода на данък „лихва" към хазната.

По време на заседание на икономическата комисия в парламента по-рано през деня зам.-министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че печалбите от хазартни игри на хората няма да се облагат, но хазартните оператори трябва да информират държавата за всички изплатени печалби над 5000 лева.

В същото време обаче се предвиждат различни ставки за облагане на хазартните оператори, които предлагат конвенционален и онлайн хазарт. Управляващите предвиждат конвенционалният хазарт да запази ставката си от 15 на сто върху оборотите, докато при онлайн игрите ставката ще бъде 7 на сто.

„Това е въпрос на законодателна целесъобразност, независимо от многото аргументи, че това по същество е един и същ бизнес. Анализът на практиката в ЕС показва, че на много места има диференцирана ставка - поне две такива държави са ни известни. От друга страна, по-ниската ставка за онлайн хазарта е продиктувана от спецификата на организация на игрите от разстояние и от това, че при равна за конвенционалния и организирания от разстояние хазарт ставка, игрите, организирани от разстояние, стават неатрактивни и на практика няма да се реализира нито една лицензия по отношение на хазарта, организиран от разстояние. Това ни е мотивирало да предложим по-ниска ставка за онлайн хазарт", аргументира се зам. финансовият министър.

Около 30 млн. лева ще влязат в хазната от по-високите акцизни ставки на керосин и газьол. За крайния потребител увеличението ще е под 2 стотинки на литър.