Пазарът на труда в Холандия продължава да е затворен за българи
Пазарът на труда в Холандия продължава да е затворен за българи / снимкa: БГНЕС
Пазарът на труда в Холандия остава засега затворен за работници от Румъния и България, съобщи днес холандският всекидневник "Ен Ер Сей-Ханделсблад".

Според министъра по социалните въпроси Пийт Хейн Доннер и след 1 януари 2009 година румънци и българи ще продължат да имат нужда от разрешителни за работа в Холандия. Първоначално планът беше изискването за разрешителни да отпадне от началото на 2009 година.

Доннер ще изпрати идната седмица писмо до втората камара на холандския парламент, в което ще посочи, че границата за румънски и български работници трябва да остане затворена до 1 юли 2009 година.

Позицията на министъра получи предварителна подкрепа от лидера на парламентарната фракция на Партията на труда /в управляващата коалиция/ Мариете Хамер на събрание на партията вчера в Грьонинген. Според нея не могат да се отворят границите на румънци и българи, докато не се подобрят обстоятелствата с поляците, отбелязват "Ен Ер Сей - Ханделсблад" и още един холандски всекидневник, "Фолкскрант".

Гражданите на страните, които се присъединиха към ЕС преди България и Румъния, могат да работят в Холандия, без да са им необходими разрешителни.