Парламентът прие да има регистър на всички тютюнопроизводители в страната
Парламентът прие да има регистър на всички тютюнопроизводители в страната / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Парламентът прие да има регистър на всички тютюнопроизводители в страната
81649
Парламентът прие да има регистър на всички тютюнопроизводители в страната
  • Парламентът прие да има регистър на всички тютюнопроизводители в страната

Да се създаде регистър на всички тютюнопроизводители в страната, както и на прекупвачите в сектора. Това приеха на първо четене народните представители.

Депутатите обсъдиха на първо четене промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, внесени от правителството.

ДПС също предложи проект за промени в закона, но той не събра нужната подкрепа от депутатите.

С новите промени се планира да бъдат заложени защитни механизми, които ще гарантират договорите между тютюнопроизводители и търговци.

„Сега бяха приети два законопроекта - на Министерство на икономиката, който синхронизира законодателството с европейските регламенти относно свободното движение на стоки, и вторият, който в своята същност прави промени в начина на функциониране на сектор „Тютюн", беше законопроектът, внесен от народни представители на ГЕРБ и Реформаторски блок", коментира министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Каква е същността на тези промени обясни тя:

„Пазарът е свободен, либерализиран, но начинът, по който той функционира, трябва да доведе с приетите промени до справедливост и защита на интересите на всяка от страните по веригата от производство до преработвател. Създават се регистри за тютюнопроизводителите, за изкупвачите на тютюн. Въвеждат се договори, създават се комисии към областните дирекции само в районите, където се отглежда тютюн, което да окачествява произведения тютюн при възникнал спор между производител и изкупвач. Освен това се дава публичност на всички регистри по отношение на тютюнопроизводство, по отношение на изкупуване с цел информираност на всеки оператор в този сектор и вземане на решения, които са за неговия бизнес. Освен това по решение и заповед на министъра на земеделието и храните към тези комисии за тютюна към областните дирекции по земеделието ще се приемат и стандарти за производство със задължението за ползване на сертифицирани семена за производство. Целта е да се мотивира и насочи производството на тютюн в България към това да се произвежда по-качествен тютюн, за да се получи по-добра цена", допълни Танева.