Откриха изложението „Зелена седмица” в Берлин
Откриха изложението „Зелена седмица” в Берлин / снимка: БГНЕС
Биоенергията е основен акцент в тазгодишното международно изложение „Зелена седмица”, с което беше открито в Берлин тази вечер. На изложението нашата страна ще се представи на щанд с площ от 115 кв. м. и 10 фирми и организации от аграрния и хранителния сектор.

„До неотдавна на отглеждането на енергийни култури се гледаше като на възможност за спасение на селяните. Днес обаче на него се гледа като на проклятие, защото довежда до сблъсък на интереси между производителите и генерира високи цени на някои земеделски продукти” - това каза еврокомисарят по земеделие Мариан Фишер Боел при откриването на международното изложение.

По думите й не винаги увеличението в цените на хранителните продукти е обвързано с поскъпването на земеделските стоки. Така например необоснована е цената на хляба в Германия да се увеличава с 15%, като повишението в цената на пшеницата е само с 2-3%.

Утре предстои откриването на Българския щанд в изложението „Зелена седмица”. Страната ни ще се представи с традиционни стоки от млечния и винарския сектор, зеленчуци, консерви и био-продукти. Тази година в изложението участват над 50 държави.