Отчитат по-високи цени на повечето храни през май
Отчитат по-високи цени на повечето храни през май / netinfo

През май цените на едро на повечето храни са били по-високи, спрямо същия месец на 2006 година, пише в анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържища /ДКСБТ/.

Цените на едро на част от основни хранителни стоки остават непроменени спрямо април, се посочва в анализа. През месеца намаление е регистрирано при цената на едро на млечните произведения, яйцата и брашното.

През май леко поскъпват пилешкото месо и кренвиршите, а слънчогледовото олио поскъпва с около 4 процента до 1,80 лева за литър. Сезонно намаление на цените се наблюдава при оранжерийните домати до 1,69 лева за килограм към 31 май /21,5 процента поевтиняване за месеца/, оранжерийните краставици /18 на сто/ и ягодите /39 процента/.

За първи път от началото на годината е регистриран лек спад в цената на бананите /1,91 лева за килограм/ към края на май.

Сравнителният анализ показва, че с изключение на лещата, цените на останалите хранителни стоки през тази година са по-високи, спрямо същия период на миналата година. С около 20 процента е увеличението през тази година спрямо предходната на захарта, ориза и пилешкото месо. С около 40 процента е увеличението спрямо същия месец на миналата година при цената на яйцата и на брашното.

Сравнителният анализ на цените на едро през май за последните пет години показва, че цените на повечето основни хранителни стоки през тази година са на по-високо ниво. При цената на фасула и ориза се запазва тенденцията на повишаване от предходните години.

Въпреки сезонното намаление на цената на млечните произведения през анализирания месец, стойностите са на по-високо ниво, в сравнение със същия период на предходните години, съобщават от ДКСБТ. Кашкавалът се е продавал с 10 процента по-скъпо през май тази година, спрямо май 2006 година, а сиренето - с 2 процента по-скъпо.

Цената на едро на пилешкото месо през май е най-висока, спрямо същия месец на последните пет години.