Още не е ясно ще санкционира ли ДКЕВР Енерго-Про
Още не е ясно ще санкционира ли ДКЕВР Енерго-Про / снимка: БГНЕС

Все още не е ясно какво ще бъде действието на ДКЕВР към енергото за Североизточна България по казуса с получените през януари сметки за ток. В момента се разглеждат възраженията на дружеството Енерго-Про, каза пред журналисти председателят на регулатора Светла Тодорова.

Преди време тя беше коментирала, че е възможно регулаторът да издаде на дружеството предписание за отстраняване на подобни нарушения в бъдеще или да наложи и наказателно постановление глоба от 20 000 до 1 млн. лв.

За предстоящите промени в Закона за енергетиката Светла Тодорова каза, че не знае какво от предложенията на ДКЕВР ще бъде взето под внимание при приемането на новия закон. Сред направените от Тодорова препоръки към готвените промени бе да се предостави финансова самостоятелност на ДКЕВР.

Как ще се определя цената на тока на регулирания пазар от 1 юли ще зависи от промените в Закона за енергетиката, които ще бъдат приети, каза още Тодорова и отказа да направи прогноза за цената. Когато бъдат факт промените, ще направим изчисления и с
колко по-малко ще бъде изкупуваната по преференциални цени електроенергия от когенерациите, каза Тодорова.

Все още няма внесени заявления за цени на електроенергията от страна на енергийни дружества. Те трябва да бъдат внесени до 31 март.

Източник: БТА