Орешарски прави преглед на административните режими и такси за бизнеса
Орешарски прави преглед на административните режими и такси за бизнеса / снимка: БГНЕС
Орешарски прави преглед на административните режими и такси за бизнеса
64594
Орешарски прави преглед на административните режими и такси за бизнеса
  • Орешарски прави преглед на административните режими и такси за бизнеса

Работодателите получиха обещание за намаляване на лицензионните режими в страната, а премиерът Пламен Орешарски нареди създаването на работна група. Това стана след близо час и половина консултации за подобряване на бизнес средата у нас.

Орешарски допълни, че ще бъде направен преглед на всички над 1200 режима, за да може броят им да бъде намален, както и таксите за определи услуги.

„От всички 1200 трудно в момента можем да кажем колко точно ще останат", каза Орешарски. Той допусна, че всички режими, които са по европейски регулации, ще останат в приблизително този си вид, в който съществуват и с който е хармонизирано нашето законодателство към европейските стандарти и директиви.

Премиерът обаче обеща пълен преглед на режимите и преразглеждане на таксите, така че те да станат и по-евтини.

„Като цяло условията за бизнес да станат по-добри. Бройката не е сомоцел. Тоест ние не си поставяме сега цел да има Х или Y, а по-скоро всички режими трябва да станат значително по-леки за приложение и изпълнение", каза министър-председателят. Ще се работи и за промяна или написването на нов закон за обществените поръчки.

След срещата работодателските организации признаха, че конкретни предложения не са обсъждани. Те не можаха да дадат дори и един пример за режим, който трябва да отпадне.

След срещата с работодателите, премиерът Орешарски и министрите с икономически ресори започнаха среща със синдикалните организации.