Опозицията сезира Конституционния съд за закона за отпадъците
Опозицията сезира Конституционния съд за закона за отпадъците / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Опозицията сезира Конституционния съд за закона за отпадъците
58686
Опозицията сезира Конституционния съд за закона за отпадъците
  • Опозицията сезира Конституционния съд за закона за отпадъците

БСП и ДПС сезират Конституционния съд заради закона за управление на отпадъците. Опозицията атакува 24 текста, които социалистите определиха като лобистки.

Болшинството текстове, приети в Закона за управление на отпадъците, противоречат на Конституцията, но най-фрапиращият е неравнопоставеността между малките и големите общини, което е една политика на ГЕРБ във всички закони и образуването на площадки само в населени места с над 10 000 жители поставя в неравнопоставеност общинските субекти и самите граждани, обясни Румен Такоров от БСП. По думите му така хората в малките населени места няма да могат да предават отпадъците. Такоров припомни и че законът е забранил предаването на черни и цветни метали на физически лица, а това могат да правят само фирми. Според депутата това не дава право на хората да се разпореждат със своя собственост.

„Другото нещо, което е, че общините ще приемат битови отпадъци от населението с битов характер безвъзмездно и са длъжни да образуват такива площадки. Ако тези площадки не бъдат образувани от общините, те дължат санкция, въпреки че не са финансово обезпечени за това. И какво ще се получи? В крайна сметка общините ще увеличат неимоверно много такса смет, за да могат да изпълняват и тези функции, които им възлага държавата, но не ги обезпечава финансово", каза Такоров.