ООН ще подпомага санирането на панелките
ООН ще подпомага санирането на панелките / netinfo

40 хиляди долара под формата на консултантска помощ ще отпусне ООН чрез своята Програма за развитие на 5 малки общини. Те имат възможност да участват в пилотния проект за саниране на панелни жилищни сгради по Националната програма за обновяване на жилищните сгради, приета от правителството през миналата година.

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството днес бе даден ход на пилотния проект по програмата. Той предвижда да бъдат избрани 5 от общо 34 общини с население над 30 000 души, в които да бъдат санирани няколко жилищни блока. До края на годината ще бъдат определени кои точно кооперации ще бъдат рехабилитирани.

20% от парите за санирането ще бъдат отпуснати от държавата, а останалите ще са за сметка на собствениците. Има вариант държавната субсидия да бъде увеличена, обясни зам.-строителният министър Калин Рогачев. Той припомни, че в националната програма за саниране за догодина са предвидени 13 млн. лева за подпомагане на собствениците на панелни апартаменти. Изчисленията са правени при цена на кв. метър от 85 – 100 лева. Даваме си сметка, че не всяко домакинство може да си позволи такъв разход, затова и може да се направи предложение държавната субсидия да бъде увеличена, обясниха от строителното министерство.

Кметствата също ще имат финансов ангажимент по пилотния проект. Те ще трябва да модернизират междублоковите пространства около санираните сгради ката отделят от бюджета си между 100 000 и 250 000 лева. Срокът, до който кметовете могат да заявят участие в пилотния проект за саниране е 18 септември.