Около 680 животни в страната са умрели от „син език”
Около 680 животни в страната са умрели от „син език” / снимка: DarikNews.bg, архив

Около 680 животни в страната са умрели в следствие на болестта „син език” до момента. Министерството на земеделието и храните е осигурило 450 000 лева за обезщетения за собствените, като при необходимост ще се търсят още пари, заяви зам.-министърът Георги Костов в троянското село Орешак, съобщи БНТ.

Той допълни, че са взети всички мерки, които позволява българското и европейско законодателство. Тъй като болестта се предава чрез комарите, е много трудно да се овладее в момента, когато заради влагата летежът им е най-активен.

Затова по думите на Костов министерството и Българската агенция по безопасност на храните са направили първите стъпки пред Брюксел да се разреши ваксинацията на животните. В момента тя е забранена и става с разрешения. Според зам.-министъра тя ще даде ефект за следващата година и ще струва около 7,5 млн. лева.

„Парите ще бъдат осигурени от държавния бюджет, но вероятно ще има компенсационен фонд, който ще дойде по линия на Европейската комисия”, добави Костов.

Той каза още, че в момента проблемът, който може да възникне, е свързан с ограничението за транспортиране на животни в районите, където е открито заболяването.