Оформиха 10 варианта за бъдещето на Топлофикация-София, СОС търси решение
Оформиха 10 варианта за бъдещето на Топлофикация-София, СОС търси решение / снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет продължава да търси решение за бъдещето на "Топлофикация-София", заяви заместник-председателят на Съвета и председател на Комисията по стопанска политика Николай Стойнев.

Той припомни, че имаше работна група, назначена от кмета, в която влизаха различни политически сили от СОС, с цел да разгледа работата на консултант във връзка с промяна в управлението на "Топлофикация". Докладът на работната група анализира обективно ситуацията в дружеството, разглежда различните варианти за публично-частно партньорство, за привличане на частен инвеститор и за покриване на няколко основни въпроса, посочи Стойнев.

Той посочи, че част от задълженията на "Топлофикация", които към момента са над 600 млн. лв., са натрупани в минали периоди. На базата на технологичното обновяване на дружеството и необходимостта собствеността да продължи да бъде изцяло общинска са оформени 10 различни варианти за бъдещето на дружеството.

Най-добрият вариант, който най-добре отговаря на изискванията на СОС, е привличане на частен партньор чрез концесионна процедура, каза Стойнев. По думите му, за да вземе СОС такова решение, е нужно да се извършат финансово-икономически, правен, технически и екологичен анализ.

След като това бъде направено, ще може да се вземе решение дали ще се изпълнява концесионна процедура, или ще се вземе друг тип решение.

СОС реши да се изготвят съответните анализи, които след време ще позволяват на Съвета да вземе такова решение, посочи Стойнев и добави, че за да може да се говори за конкретен срок за концесия, е нужно да се направят анализи.

Източник: БТА