Общият показател на бизнес климата спада
Общият показател на бизнес климата спада / netinfo

За месец август 2007 година общият показател на бизнес климата е спаднал с 1.9 пункта в сравнение с предходния месец, сочат данните на Националния статистически институт. С бизнес анкети са наблюдавани отраслите промишленост, строителство и сектора на услугите. Бизнес климатът в промишлеността пада с 3.7 пункта под нивото си за юли поради умерените мнения и очаквания в предприятията. В същото време обаче мениджърите са оценили благоприятно настоящото ниво на поръчките от чужбина. Анкетите в промишлеността са регистрирали и очаквания за по-висока инфлация в сравнение с миналия месец.

В строителния сектор показателят „бизнес климат” също се е понижил – с 2.2 пункта. Според резултатите от проведените анкети това се дължи на силната конкуренция в бранша. През последния месец все повече мениджъри посочват „несигурната икономическа среда” и „недостигът на работна сила” като фактори, затрудняващи дейността в отрасъла. От този бранш също очакват по-висока инфлация на продажните цени.

Бизнес средата в търговията на дребно запазва нивото си от предишния месец. Търговците предвиждат запазване както на обема на продажбите, така и на обема на поръчките към доставчиците. В сектора на услугите бизнес климатът също запазва юлското си равнище, като и в тази сфера конкуренцията се оказва сериозна пречка. През последния месец обаче все по-малко стопански ръководители в този отрасъл посочват несигурната икономическа среда и слабостите в законодателството като проблеми за дейността си. Браншът не предвижда промяна в продажните цени.