Оборотът в търговията на дребно се е свил през януари, пестим от облекло и обувки
Оборотът в търговията на дребно се е свил през януари, пестим от облекло и обувки / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Оборотът в търговията на дребно се е свил през януари, пестим от облекло и обувки
50978
Оборотът в търговията на дребно се е свил през януари, пестим от облекло и обувки
  • Оборотът в търговията на дребно се е свил през януари, пестим от облекло и обувки

Все повече хора свеждат до минимум покупката на облекло и обувки – това става ясно от данните за търговията на дребно през януари, представени от Националната статистика. През януари спрямо същия месец на миналата година оборотът в сферата на търговията с текстил и кожени изделия се е свил с повече от 17 на сто. На месечна база също има сериозно намаление в тази сфера.

За една година оборотът в сферата на търговията на дребно се е свил с 2,6 на сто през януари. Спрямо декември миналата година намалението е минимално – с 0,2 на сто.

Сред малкото сектори, които бележат ръст на годишна база, е търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – десет на сто през януари тази година спрямо същия месец на 2011-та. Спрямо декември миналата година намалението в сектора е минимално – 0,1 на сто.

На другия полюс е търговията с дрехи и кожени изделия, която бележи двуцифрен спад и на месечна, и на годишна база. Българите все по-рядко купуват битова техника, мебели и дори компютри и комуникационни технологии.

Въпреки че на месечна база няма изменение при търговията с храните, напитките и тютюневи изделия, на годишна база става ясно, че оборотът и в тази сфера е намалял – с 0,2 на сто.

Любопитен факт е, че все повече се увеличава интересът към търговията през интернет, с доставка по пощата или поръчка по телефона. Спрямо година по-рано ръстът е с повече 17 на сто. През януари спрямо декември има увеличение с по-малко от две на сто.