Обама призова Конгреса за мерки за по-бързо съживяване на икономиката
Обама призова Конгреса за мерки за по-бързо съживяване на икономиката / БГНЕС
Новоизбраният американски президент Барак Обама поиска от Конгреса да одобри възможно най-бързо отпускането първия транш от нов план за съживяване на икономиката, предаде Франс прес.

"Трябва да действаме сега", заяви Обама в традиционното седмично радиообръщение на демократическата партия, разпространено и по интернет. "Следващата седмица Конгресът ще се събере, за да се изправи пред последствията от икономическата криза. Призовавам членовете му да одобрят отпускането на първоначално финансиране по спасителния план".

Конгресът, в който преобладават демократите, настоява още преди встъпването в длъжност на Обама на 20 януари да се приеме план за икономически подем на стойност между 60 и 100 милиарда долара, предвиждащ инвестиции в инфраструктурата и помощ за собственици, които не са в състояние да изплатят ипотечните си заеми.

Миналия месец Камарата на представителите гласува план за подпомагане, възлизащ на 61 милиарда долара, но Сенатът не го одобри, а президентът Джордж Буш също се обяви против. Първият план за стимулиране на икономиката – на стойност 150 милиарда долара и основаващ се на връщането на част от платените данъци – бе гласуван през февруари.