Няма опасност от заразени храни у нас заради болестта син език
Няма опасност от заразени храни у нас заради болестта син език / снимка: БГНЕС, архив
Няма опасност от заразени храни у нас заради болестта син език
74441
Няма опасност от заразени храни у нас заради болестта син език
  • Няма опасност от заразени храни у нас заради болестта син език

Няма опасност от заразени храни у нас заради болестта син език, категоричен бе пред Дарик председателят на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров. Към момента обаче болестта е разпространена не в отделни области, а в цялата страна, убеден е браншовият представител.

Покосени от нея са повече от 3500 животни у нас, а за борба със заболяването ще са нужни повече от 10 млн. лв., твърдят от организацията.

„Според браншовата организация болестта е засегнала цялата страна. Имаме вече информация, че и в Румъния има син език. Лошото време и ветровете, атмосферата, която беше благоприятна за развитието на болестта, трябва да се вземат спешни мерки и за Румъния и Македония”, заяви Чилингиров.

Той призна, че страната ни е закъсняла в реакцията си при регистрирането на заразата. „Точно по това време имаше конфликт между частно практикуващи и държавни лекари. Ние апелирахме да се отиде до фермите, да се дадат съвети на фермерите. Но в крайна сметка в България кой носи отговорност - единствено, който е потърпевш, заяви той.

По думите му справянето с болестта син език ще струва около 10 милиона, включително с ваксините, които трябва да бъдат направени. Половината средства обаче се поемат от Европейската комисия, напомни Чилингиров. „Нека животновъдите си пазят фактурите за изразходваните средства за дезинфекция и лечение. Очаква се около 150-200 лева да бъде заплатено на тези хора, които са загубили животни от болестта”, поясни още той.