Няма да сформират анкетна комисия в НС по случая “Калина Илиева”
Няма да сформират анкетна комисия в НС по случая “Калина Илиева” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Няма да сформират анкетна комисия в НС по случая “Калина Илиева”
37004
Няма да сформират анкетна комисия в НС по случая “Калина Илиева”
  • Няма да сформират анкетна комисия в НС по случая “Калина Илиева”

Парламентът отхвърли предложение на БСП за сформирането на временна анкетна комисия, която да разследва назначението на бившия директор на фонд „Земеделие" Калина Илиева. Социалистите отбелязаха, че скандалът с Илиева е бил сред основните през миналата година и трябва да стане ясно кой е отговорен за случилото се.

От БСП обвиниха управляващите в провал в кадровата политика, който влияе на съдбата на много хора, заети в земеделската сфера. Управляващите контрираха, че няма смисъл в подобна комисия, защото разследването на случая е работа на прокуратурата.

"И тук е първият въпрос, който стои: кой взема решенията под натиск или съответно в еуфорията след изборите, къде са и кога ще се потърси отговорност от Управителния съвет на Фонд "Земеделие", където са ключови фигури, заместник-министри и то на най-важните министерства, започвайки с финансите, икономиката, на околната среда и водите, на земеделието, министърът е там и никой няма право да освобождава тези хора от отговорност", каза депутатът от Коалиция за България Меглена Плугчиева.

"Зная, че опозицията и по-скоро Коалиция за България изпитва сатанинско удоволствие да човърка стара рани. Ние не се гордеем с този факт. Това е според мен лична вина, която вие искате да пренесете на политическо ниво. Защо веднъж не станахте и не поискахте анкетна комисия за пътища и магистрали, за строителство, за пари, които се отпускат за тежко болни, за всичко това, което се случва, а поискахте по този проблем. Не човъркайте стари рани", коментира Снежана Дукова от ГЕРБ.