Няма да плащаме авансово такса вход в еврозоната
Няма да плащаме авансово такса вход в еврозоната / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Няма да плащаме авансово такса вход в еврозоната
49519
Няма да плащаме авансово такса вход в еврозоната
  • Няма да плащаме авансово такса вход в еврозоната

България няма да плаща предсрочно "такса вход" в еврозоната, заяви финансовият министър Симеон Дянков, който също участва по дебатите за включването на страната ни към фискалния и икономически пакт на ЕС.

По думите на Дянков, ако страната ни се присъедини към главата за икономическата хармонизация в този пакт, би се случило именно това - да плати цената за влизането в еврозоната.

Ето какво още каза Дянков: "Искаме всички страни от Европейския съюз да въведат такива ясни правила за фискална дисциплина в националното си законодателство. Няма да подкрепяме и няма да участваме в общи договорености, които предполагат бъдещо хармонизираме на данъчните политики. Определянето на преките данъци е въпрос от национално естество и за България се решава със закони, приемани от нашето Народно събрание. Не сме страна по европейския стабилизационен механизъм, няма да участваме в него. По въпроса за бъдещото влизане на страната ни в еврозоната има ясни критерии - няма причина да плащаме авансово и "такса вход", нещо, което Глава 4 потенциално можеше да направи, но благодарение на нашите предложения вече не е така. По този начин не нарушаваме принципите за солидарност, защото солидарност означава първо - да защитаваме интересите на българските граждани, и второ - да спазваме Общоевропейския договор от Маастрихт".