Няма да има индивидуални договори с топлофикационните дружества
Няма да има индивидуални договори с топлофикационните дружества / MorgueFile.com
Няма да има индивидуални договори с топлофикационните дружества
67236
Няма да има индивидуални договори с топлофикационните дружества
  • Няма да има индивидуални договори с топлофикационните дружества

Няма да има индивидуални договори с топлофикационните дружества. Това стана ясно на дискусия, посветена на глава "Топлоснабдяване" в Закона за енергетиката, организирана от ресорната парламентарна комисия.

Въпреки че от гражданските организации настояха за тази възможност, дори ако това означава в един блок един единствен апартамент да ползва парно, от топлофикационните дружества и енергийното министерство защитиха тезата, че към момента подобна възможност не може да бъде осъществена заради състоянието на системата.

Според енергетика от гражданските сдружения Красимир Николов въвеждането на индивидуални договори между клиентите и топлофикационните дружества е технически възможно. "Всеки да има право да си избира, какво е това етажна собственост, няма такова животно. Сядаме ние двамата с него в кръчмата, единият си поръчва черна бира, другият си поръчва светло пиво. Не може всички да имат едно и също желание и да задължаваме от времето на социализма, всички да се отопляват само с парно в тази сграда. Това е отдавна отживяло нещо, а иначе технически е възможно", обясни той.

Шефът на Топлофикация - София Стоян Цветанов каза: "Ако искате да накарате хората да си слагат индивидуални топломери, предложете им да сложат индивидуални абонатни станции".

Димитър Кишкилов от енергийното министерство коментира: "Такъв договор не може да се случи, тъй като той няма предмет. Тази вътрешна отоплителна инсталация не може да действа само с едно жилище, нито е технически възможно, нито е финансово обосновано. Изводът е такъв, ако една сграда иска, ще се отоплява, ако не иска, няма да се отоплява".

Според председателя на енергийната комисия Рамадан Аталай в момента няма възможност за въвеждането на индивидуални договори. Той организира дискусия по предложения за промени в топлоенергийния сектор, които са обобщени в 34 страници. За повече от два часа бяха обсъдени едва три предложения.