Новият изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните Пламен Моллов обяви, че ще засили контролната функция на мегаведомството. „Целта е на само много на брой проверки в предприятията и търговската мрежа, но и ефекта от тях върху крайния потребител", обясни Моллов на първата си официална среща с медиите, след като оглави агенцията по храните.
Той сподели впечатлението си, че основният показател за отчитане на количествени измерения като извършан брой проверки, а качественият елемент „някак отсъства".
Миналата година са извършени над 250 000 проверки. В голяма част от тях обаче ресурсът не е насочен в правилната посока, смята Моллов. Контролът върху търговската мрежа не е достатъчен, за да гарантира ефективността, смята той. „Не може на всяка храна, на всеки продукт, на всеки магазин да се сложи инспектор, който да следи за качеството на храните. Контролът трябва да се измести в посока на мястото, където се създават храните. Там трябва да се засили контролът", каза Моллов.
Неслучайно във всички европейски регламенти и в модерното европейско законодателство основната отговорност е стоварена върху самите производители на храните и търговците на храните. И за да могат те да гарантират това, което са задължени да правят, трябва да имат ефективно функциониращи системи за управление в рамките на техните стопански предприятия, посочи Пламен Моллов.