/ Dariknews.bg, Деян Герговски
Нова организация защитава интересите на етажната собственост
96266
Нова организация защитава интересите на етажната собственост
  • Нова организация защитава интересите на етажната собственост
Нова организация защитава интересите на етажната собственост. 90% от правата на домоуправителите всъщност са задължения, заяви председателят на Асоциация за регулиране на отношенията в етажната собственост "Справедливост" Павел Миланов по време на първата й пресконференция.
 
Той изтъкна, че на домоуправителите продължават да се вменяват задължения без законово основание, включително от комуналните дружества.
 
Представителство пред държавни и общински институции, помощ при подготовка на нормативни документи, водене на кореспонденция - това са част дейностите, с които асоциацията ще подпомага членуващите в нея. Според основателите й нужни са и нормативни промени. Спасяване на сградния фонд в градовете - панелните и ЕПК сградите, ще е една от първите цели на "Справедливост".
 
"Знаем, че с право на строеж се е строяло на времето, но времената се променят. Хората са владели десетки години тези терени. Имаме доклад на тогавашния главен архитект на София, който ясно и точно се аргументира защо земята под сградите трябва да се предаде на етажната собственост", коментира Павел Миланов.
 
"Това ще е основната ни цел - стъпваме на доклада на Петър Диков, аргументирано, и започваме дебат. Обръщаме се към всички общински съветници в цялата страна, където има етажна собственост с право на строеж да мобилизираме усилията си и хората да получат земята под сградите", поясни той.
 
Етажните собственици са пренебрегнати от институциите, подчерта Миланов. По думите му на управителите постоянно се вменяват нови задължение без законово основание. Той даде за пример последната промяна в Закона за местните данъци и такси, която предвижда от 2020 г. домоуправителите да подават информация за броя на живеещите.