Нова измама: Искат данни за банкови сметки от името на НАП
Нова измама: Искат данни за банкови сметки от името на НАП / снимка: sxc.hu

Фалшиви мейли с искане за достъп до банкови сметки от името на данъчните са получили стотици българи. Пред Дарик говорителят на данъчните Росен Бъчваров съобщи, че само за няколко часа в приходната агенция са постъпили над 600 сигнала за мейли на английски език, в които се изисква информация за кредитни карти и банкови сметки, като тя трябва да се въведе, за да се възстанови данък от близо хиляда лева.

Бъчваров уточни, че мейлите на Националната агенция за приходите са винаги на български език и подписани с електронен подпис, а данни за банкови сметки никога и по никакъв начин не се изискват по електронен път.

Нито един от хората, които са подали сигнал в приходната агенция за получен фалшив мейл, не е въвел данните за банковата си сметка, категоричен е Росен Бъчваров. И все пак, ако някой е въвел данни за кредитната си карта в този фалшив мейл, съветът на данъчните е той незабавно да се свърже с банката издател на картата и да я анулира.

Сайтът, от който са изпратени фалшивите мейли, вече е заличен.

"НАП никога не изисква изпращането на каквато и да е лична информация - била тя банкови сметки, или данни за кредитни карти по електронната поща. Това става при формални процедури. Първо и най-важно е, че комуникацията винаги се извършва на български език. Второ, ако някой получи официален мейл от НАП, той гарантирано е подписан с електронен подпис. И трето, комуникацията по темата за банкови сметки и кредитни карти винаги се извършва на хартия, така че няма повод и причина НАП да изисква въвеждането на такава информация, още повече на чужд език, още повече в писмо, което не е адресирано до конкретен човек, а е с общо обръщение", коментира говорителят на приходното ведомство.

Данъчните са подали информация до правоохранителните органи и вече се води разследване по случая.