Нов закон за хазарта вади игралните зали от кварталите
Нов закон за хазарта вади игралните зали от кварталите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Нов закон за хазарта вади игралните зали от кварталите
45764
Нов закон за хазарта вади игралните зали от кварталите
  • Нов закон за хазарта вади игралните зали от кварталите

Игрални зали и казина вече не могат да бъдат разположени в близост до училище или до дом за деца без родители - това предвижда новият закон за хазарта, одобрен на днешното правителствено заседание. Изключение ще се прави само за хотелите от категория 4 или 5 звезди.

Законът определя отстояние от минимум 150 метра, ако залата или казиното е в малко селище, и 300 метра, ако е в голямо селище. С него се въвеждат и по-строги изисквания към площта на игралните зали, като целта е да се ограничи техния брой в жилищните квартали. Така около 20-25 процента от игралните зали ще трябва да се адаптират към новите условия, обясни вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

Според новия закон хазартни игри стават и игрите от разстояние - онлайн залагания, залози чрез SMS-и, телевизионни игри с SMS-и. Допълнителните приходи от хазарт ще се насочват към подкрепа на спорта.

Игралните зали трябва да разполагат с минимум 50 места, ако са в населено място с над 500 000 души. За по-малките селища с над 50 000 човека население местата трябва да 30, а за най-малките - минимум 15. Законът определя и минимална площ от 2 квадратни метра за игрален автомат. Новите изисквания се въвеждат заради сигнали за игрални зали в близост до детски заведения и спортни площадки, които създават условия за ранно пристрастяване към хазарта, обясни финансовият министър Симеон Дянков.

„Окрупняването цели тези игрални зали да излязат от кварталите и да влязат там, където могат само зрели хора да боравят с тях", обясни той.

Новият закон задължава организаторите на игри от разстояние да спазват българските закони, независимо дали са с българско или европейско седалище, както и да имат интернет страница с свои данни и правилата на играта. Забранява се рекламата на хазартни игри, но се допуска обявяване на реда за участие в тях и на резултатите.

За хазартни игри не се смятат игрите минифутбол, билярд, тенис на маса, дартц, бридж, табла, игри с развлекателни автомати.