Не увеличиха данъка върху бирата в Германия
Не увеличиха данъка върху бирата в Германия / netinfo

Германският Бундесрат отхвърли увеличаването на данъка върху бирата и така за втори път през последните три седмици въстана срещу наредбите на Европейския съюз, предаде ДПА.

Горната камара на германския парламент отхвърли предложение за директива за синхронизиране на различните данъци върху алкохола, което предвиждаше увеличаване на данъка върху бирата. В средата на октомври Бундесратът вече отхвърли европейска наредба за обезопасени запалки.

Германия е третата страна-членка на ЕС след Испания и Люксембург с най-нисък данък върху бирата. Във Федералната република този данък се регулира от провинциалните власти.

Според федерални експерти вдигането на данъка ще оскъпи половинлитровата бутилка бира с 1,1 евроцента. Според европейската директива в Германия данъкът върху бирата трябваше да скочи с 25 на сто. Бундесратът обаче определи увеличението като драстично и неприемливо и настоя федералното правителство да се противопостави на Брюксел. Бундесратът смята, че няма необходимост от уеднаквяване на данъка върху алкохола. По въпроси, свързани с данъците, решенията на Съвета на министрите в ЕС се вземат с единогласие./БТА/