Народното събрание създаде комисия за проверка на проекта „Белене”
Народното събрание създаде комисия за проверка на проекта „Белене” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Депутатите обсъждат създаване на комисия за проекта „Белене“
57152
Депутатите обсъждат създаване на комисия за проекта „Белене“
  • Депутатите обсъждат създаване на комисия за проекта „Белене“

Парламентът създаде временна комисия, която да проучи всички данни, факти и обстоятелства по проекта „Белене” от 2002 г. до март 2012-а. Заседанията й ще се предават пряко по държавните радио и телевизия по предложение на „Атака”. ДПС се въздържаха при гласуването, социалистите бяха против, останалите подкрепиха формирането й. Тя ще действа два месеца и ще се оглавява от Диян Червенкондев от ГЕРБ.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов подозира, че всяко подновяване на темата за АЕЦ „Белене” е въпрос на комисионни. По думите му НЕК е пощенска кутия на тези комисионни, тя е табелата, зад която стоят зле прикрити нарушения на министър-председатели и министри. Като причина сините да подкрепят създаването на временна комисия в парламента, която да проучи всички документи по проекта от 2002 година досега, Костов изтъкна необходимостта да се свалят маските на хората, които защитават проекта. „Дълго време споделях мнението, че БСП по принцип е партията, която прокарва руски интереси в страната. Но сега, когато идват същите тези руски участници, съвсем леко пребоядисани, леко изрисувани отпред като американски, изведнъж се оказа, че БСП не им дава подкрепа. И започвам да подозирам, че е въпрос на комисионни, заради които започна този проект”, каза Костов.

Лидерът на БСП Сергей Станишев пък каза, че целта на формирането на подобна комисия е още повече да се объркат хората по темата. Той коментира, че по темата се получава „тюрлюгювеч от приказки, хвърлени думи, смесване на теми, от които никой нищо не може да разбере”. Според него това вероятно е причината да се внесе искането за тази комисия - да се объркат още повече хората, „да се удавят в думи”. „Същността на това, което се прави е, че Синята коалиция в момента обслужва много угоднически интересите на управляващите. Целта каква е? Да се объркат хората преди референдума, да се манипулира общественото мнение”, каза още Станишев.

Според Диян Червенкондев от ГЕРБ фактът, че социалистите не подкрепят комисията, е следствие на панически страх. „Панически страх от това, че обществото наистина ще разбере за какво е става въпрос”, каза председателят на комисията по време на дебата за създаването й.

Според ДПС 41-то НС ще остане в историята като парламента на временните комисии, защото били поне 15. Йордан Цонев попита докога НС ще върши работата на други институции. По думите му няма качествен резултат досега от работата им.

Може ли според вас решението за строеж на втора атомна централа у нас да се вземе чрез референдум. Участвайте в анкетата ни по темата ТУК