НАП-Варна: Oборотите на търговците под наблюдение се увеличават
НАП-Варна: Oборотите на търговците под наблюдение се увеличават / БГНЕС, архив

1582 проверки извършиха инспекторите по приходи от НАП-Варна за първите две седмици на месец август на обекти по Северното Черноморие.

При осъществения контрол се наблюдава промяна в поведението на търговците към доброволно спазване на данъчните закони, отчитат от приходната агенция. Нарушения не липсват, но те вече се откриват при всеки 6-ти проверяван обект, за разлика от началото на проверките, когато във всеки втори обект данъчните се натъкваха на неиздаване на касови бележки и укриване на оборот.

По време на проверките са съставени 235 акта, като 201 от тях са за неиздаване на касов бон и разлика в касовата наличност. 8000 лева е най-голямата разлика в касовата наличност, която е установена в аптека, като на търговеца на лекарства е наложена глоба с наказателно постановление. От два до пет пъти са се увеличили оборотите на наблюдаваните обекти по Северното Черноморие, след засиления контрол от началото на летния сезон.

До 14 август съвместни екипи на НАП-Варна и МВР са извършили 110 проверки по Северното Черноморие. Те следят за нелегална търговска дейност и извършват незабавни проверки при подаване на сигнали от служителите, осъществяващи дистанционно наблюдение на фискалните устройства и сигнали подадени от гражданите.

Само за две седмици данъчните инспектори са открили 7 обекта, които осъществяват дейността си без касов апарат, за което на търговците ще бъдат наложени санкции в размер до 10 000 лева.

През същия период публичните изпълнители от НАП-Варна са посетили и иззели паричните средства от касите на 44 обекта, като са внесли в бюджета 16 900 лева. Тази крайна мярка ще продължи да се прилага спрямо търговци с просрочени данъчни задължения, които имат възможност да изпълняват задълженията си към бюджета, но не го правят.

От НАП-Варна съобщават още, че започват повторни проверки на търговците, които имат съставени актове за неиздаване на касови бонове. При установяване на нови нарушения, обектите ще бъдат запечатвани.