НАП: Шефовете с милиони, персоналът на минимална заплата
НАП: Шефовете с милиони, персоналът на минимална заплата / Дарик архив

100 собственици и управители на дискотеки, ресторанти и барове проверява НАП за съответствие на имуществото с официалните им доходи.

Тези хора са избрани, тъй като фирмите им, които стопанисват заведенията, отчитат значително по-ниски обороти от средните. Това води до съмнения, че укриваният оборот от заведенията, върху който не са плащани данъци и осигуровки, се насочва към физическите лица.

Всички фирми, попаднали в извадката на данъчните, отчитат никаква или минимална печалба, осигуряват персонала си на минималния осигурителен доход, но собствениците им са придобили скъпо струващо имущество.

С неотчетените в заведенията приходи често са финансирани покупки на имоти, луксозни автомобили, яхти и подобни скъпи придобивки, допълват от НАП. Сред някои от характерните примери е собственик на две фирми, които стопанисват заведения, които са на загуба в последните 5 години, но физическото лице е придобило имущество за над 1,2 млн. лв.

Проверки на НАП вдигнаха оборотите

Проверките ще обхванат и познатата практика популярни заведения по Черноморието да се стопанисват от създадени само за един туристически сезон фирми.

Данъчните разкриват, че схемата била едно и също заведение да се управлява от различна компания всяка година, като в същото време физическите лица, стоящи зад тези фирми, най-често били едни и същи.

Обичайно при извършване на проверки за съответствие на имущество и доходи данъчните оценяват цялото налично имущество на домакинството - имоти в страна и чужбина, превозни средства, банкови влогове, издръжка на живота, включително екскурзии в чужбина, като извършените разходи се съпоставят с официално декларираните доходи.

Пенсионер по болест скрил над 2,66 млн. лева данъци

Ако стойността на имуществото надвишава доходите, недекларираната разлика се облага с данъци и осигуровки за последните 5 години заедно с лихвите, а когато има данни за данъчни или осигурителни престъпления, НАП сезира прокуратурата за започване на наказателно производство.

Анализ на НАП сочи също, че приходи укриват 85% от търговците, което носи годишни загуби на бюджета от близо 14 милиона лева.