Над милиард повече приходи са събрани за първите месеци на годината
Над милиард повече приходи са събрани за първите месеци на годината / снимка: DarikNews.bg, Веселин Максимов
Над милиард повече приходи са събрани за първите месеци на годината
79898
Над милиард повече приходи са събрани за първите месеци на годината
  • Над милиард повече приходи са събрани за първите месеци на годината

Днес беше официално открит новият Комплекс за преработка на тежки остатъци в „Лукойл-Нефтохим". Той е една от най-големите инвестиции в икономиката на България - 1 500 000 000 долара. Лентата прерязаха министър-председателят Бойко Борисов и президентът на компанията Вагит Алекперов.

„Хидрокаталитичен крекинг на Гудрон" осигурява по-дълбочинна преработка на нефта и производство на горива с изключително нисък процент на сяра, напълно конвертируеми на европейския пазар.

До този момент произвежданият мазут изобщо не е онговарял на стандартите и е бил търгуван в страни извън Европейския съюз. За трите години на построяването на инсталацията, са работили специалисти от пет държави, съобщи Вагит Алекперов.

„В експлоатация се въвежда уникален комплекс. Той извежда нефтопреработвателния завд в Бургас сред най-добрите световни рафинерии. Това е огромен труд на огромно количество хора, защото тук на тази площадка едновременно работиха над 4000 души, които създадоха този уникален комплекс", каза Алекперов.

Инсталацията се състои от: газова сяра, водородна инсталация, Регенерация на амини и очистване на кисели води, вход-изход на катализатора, Резервоарен парк, Факелно стопанство и воден блок. Нейната мощност е 2 500 000 тона гудрон на година.

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че подобни крупни инвестиции са привлечени от действията на правителство, което се бори с организираната престъпност и контрабандата.

Над милиард повече приходи са събрани повече приходи от първите месеци и голяма част от тях са и от горивата, каза Борисов. Той допълни, че не само се пълни бюджетът, но и се дава възможност на инвеститорите в всички сфери - месо, зеленчуци, горива, захар. Това дава възможност и на родното производство да се развива, отчете премиерът. Той пое ангажимент този курс на правителството да продължи и че няма да има отстъпка. Министър-председателят благодари на партиите, които подкрепят правителството, защото по думите му статистиките, които излизат в Евростат за намаляване на безработицата и вдигане на индустрията, докарват нови инвеститори.

В следващия месец се очакват инвестиции за около милиард в различни заводи, които произвеждат и създават работни места, каза още Борисов.