МВФ с нова програма за краткосрочни заеми
МВФ с нова програма за краткосрочни заеми / netinfo

Международният валутен фонд обяви нова програма за спешно предоставяне на средства на развиващи се страни, изпаднали във финансова криза, съобщи Асошиейтед прес.

Бордът на директорите на МВФ е одобрил вчера нова програма за краткосрочни заеми, с която да се ускори процедурата по отпускане на средства на изпаднали в затруднение държави.

Представители на МВФ съобщили пред Асошиейтед прес, че новата програма ще разполага със 100 милиарда долара. Страните, получили заеми по тази програма, трябва да ги върнат в срок до една година при 4 на сто годишна лихва. Отпускането на средства по новата програма не е обвързано с други условия освен изискването страните да имат стабилна икономика, последователна лихвена политика, ниска инфлация и контролируемо равнище на външния дълг.

Един от начините да се използват средствата от новия фонд, разкрит от МВФ, е да се инвестира в банковите системи на засегнати от кризата държави. Сред първите получатели на средства по новата програма АП посочва Турция, Бразилия и Южна Корея.