МВФ отново прикани Украйна да увеличи цените на природния газ
МВФ отново прикани Украйна да увеличи цените на природния газ / снимка: Reuters, архив

Международният валутен фонд (МВФ) отново прикани Украйна да увеличи цените си на природния газ. Това е една от спорните теми в отношенията между фонда и Киев, чиято финансова помощ е блокирана от няколко месеца, предаде АФП.

Страните от МВФ приканиха властите на Украйна постепенно да увеличат цените на газа и отоплението, се казва в изявление на МВФ. В него се призовава за глобална реформа на енергийния сектор в Украйна с цел постигане на енергийна независимост.

МВФ вече няколко пъти е отправял тази препоръка, която Украйна отхвърля, пише БТА. Според Киев именно въпросът с цените на газа е накарал МВФ да преустанови помощта си. Фондът е недоволен от липсата на реформи и е отпуснал само 3,4 млрд. долара помощ на Украйна. През юли 2010 г. страната получи кредитна линия от 15,3 млрд. долара, която е валидна до края на 2012 г.

В сегашното си изявление МВФ не споменава ново отпускане на финансова помощ. Не се споменава пряко спора с Киев и дори се приветства напредъка на украинското правителство в по въпроси като пенсионната реформа и новия данъчен и митнически кодекс.