МВФ: Лидерите от Г-20 да вземат допълнителни финансови и валутни мерки
МВФ: Лидерите от Г-20 да вземат допълнителни финансови и валутни мерки / снимкa: БГНЕС

Международният валутен фонд (МВФ) иска на предстоящата среща на върха на Г-20 във Вашингтон да бъда обсъдени и допълнителни мерки в отговор на глобалната финансова криза във валутна и финансова политика, предаде Ройтерс.

В писмо от 6 ноември, изпратено до правителствените ръководители на страните от Г-20, управляващият директор на МВФ Доминик Строс-Кан отбелязва, че лидерите от Г-20 трябва да бъдат готови да гарантират, че организацията разполага с достатъчно средства, за да подпомогне овладяването на глобалната кредитна криза.

"Допълнителните финансови и валутни действия трябва да бъдат включени е дневния ред", се посочва в писмото, получено днес от Ройтерс.

"Има възможност за финансова експанзия в много развити и някои нововъзникващи пазарни икономики, а понижаващата се инфлация позволява някои централни банки да разхлабят валутната политика", се допълва в писмото.

По-рано министрите на финансите и управителите на централните банки на Г20 започнаха съвещанието в Сан Паулу за световната финансова криза. Срещата на групата на напредналите страни и на бързо развиващите се държави бе открита от президента на Бразилия Луис Лула да Силва.

Министрите ще се опитат да очертаят основните линии на реформа на световната финансова система, за която енергично настояват европейските държави и големите развиващи се страни. Очаква се съвещанието да подготви срещата на държавните и правителствените ръководители на Г20 на 15 ноември във Вашингтон. Тя бе свикана от президента Джордж Буш под натиска на европейските лидери, за да се намери съгласуван отговор на световната криза.