МВФ: Източна Европа е най-уязвима при евентуално изтегляне на чужди капитали
МВФ: Източна Европа е най-уязвима при евентуално изтегляне на чужди капитали / netinfo

Източна Европа е най-уязвимият район в света при евентуално масово изтегляне на чуждестранни капитали, ако сегашната криза се задълбочи. Това посочва Международният валутен фонд в "световните си икономически перспективи", публикувани днес.

МВФ посочва, че редица страни с нововъзникваща пазарна икономика в Европа и бившия Съветски съюз имат значителен дефицит в текущите си сметки и силно увеличение на държавните разходи, информира Франс прес, като се позовава на прогнозите на фонда.

Уязвимостта на тези страни е особено очевидна, ако станем свидетели на репатриране на капитали при изостряне на сегашната криза, отбелязва МВФ, цитиран от БТА.

Фондът се спира на "бума" в кредитирането в балтийските страни, Румъния и България. Заемите са в чуждестранна валута и са съсредоточени най-вече в сектора на недвижимите имоти, а това поражда опасения за макроикономическата стабилност, се подчертава в доклада на МВФ.

Инфлацията продължава да бъде под контрол заради силната конкуренция между страните в определянето на заплатите, но увеличаването на вътрешното търсене започва вече да оказва натиск върху икономическите ресурси, отбелязва МВФ.

Растежът на района вероятно ще се забави до 5,8 на сто през 2007 г. и до 5,2 на сто през 2008 г. заради затягането на паричната и бюджетна политика, както и заради спада на износа в резултат на забавянето на растежа в Западна Европа.

"Забавянето на активността се очаква да бъде най-силно изразено в балтийските страни, където по-ниските темпове на нарастване на търсенето ще бъдат от полза", прогнозират експертите на Фонда.

За страните кандидатки за еврозоната се очаква най-трудно да бъде покриването на критерия за инфлацията, отбелязва Фондът и призовава за предпазлив подход при определянето на бюджета. Като цяло страните с нововъзникващи икономики от Източна Европа досега устояват на кризата на американския ипотечен пазар, констатира фондът.