Министър Стойнев: България бележи икономически растеж
Министър Стойнев: България бележи икономически растеж / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

България бележи икономически растеж през последните месеци, заяви по време на браншова среща в Благоевград министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

"Много спекулации се правят относно създаването на работни места, но твърдо мога да заявя, че за първото тримесечие на тази година имаме 39 100 нови работни места. По официална информация това не се е случвало от началото на кризата", заяви Стойнев.

Той допълни, че раздвижването в икономиката е факт, но това не задоволява правителството. По думите му България трябва да има 3-4 пъти по-голям икономически растеж от този в момента, защото страната ни трябва да се доближава до европейските си партньори. Министър Стойнев посочи и по-важните стъпки, направени от правителството за икономическа устойчивост.

"Не е тайна, че миналата година наляхме близо 2,5 млрд. лева в българската икономика. През декември имаме рекордно върнат ДДС, това не се е случвало от 2006 г.", каза още Стойнев в Благоевград.

Министърът коментира и проекта "Южен поток". По думите му в края на май се очаква да пристигнат първите тръби за реализирането му.

"Тази година ще започне строителството на "Южен поток", защото той е стратегически важен проект, който ще даде основен тласък на българската икономика. Ще има работа за много фирми. Той ще даде сигурност на доставка на природен газ на цена, много по-ниска от настоящата. В същото време се прави всичко възможно това да бъде спряно, но докато аз съм министър, този проект ще го има", категоричен бе министър Стойнев.

По време на браншовата среща в Благоевград представители на бизнеса начертаха основните проблеми и своите приоритети пред ресорния министър.