Михаил Андонов: 10% трябва да е намалението на цената на газа за потребителите
Михаил Андонов: 10% трябва да е намалението на цената на газа за потребителите / снимка: БГНЕС, архив
Изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов
58803
Изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов
  • Изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов

Намалението на цената на газа, което "Булгаргаз" ще получава от "Газпром" е повече от 20% и тази цена не може едно към едно да се отнесе към крайните потребители. Това каза в предаването "Седмицата" Михаил Андонов, изпълнителен директор на БЕХ.

Повече от 20% всъщност е намалението - между 22 и 23% е реалната отстъпка, която се постигна. Това, което беше договорено до края на тази година плюс още 11,2%, прави 22-23%. Това, което се постигна - над 20% отстъпка, е по цената, която имахме по договор. А това, което договорихме от 1 април до 31 декември, то е допълнение към този действащ договор. Така че, отстъпката от 1 януари 2013 г. е на базата на действащия договор, уточни Андонов.

Цената, на която продаваше "Булгаргаз" беше под себестойността, която купуваше. Цената се регулира от ДКЕВР. Сега, след като се подаде заявлението за промяна на цената, очаквам поне 10% минимум намаление на цената за потребителите", каза още той. Относно това, че Димитър Гогов обяви за крайния потребител намаление в цената на газа от 6-7%, Андонов посочи: "Слушах Гогов, той е прав, доколкото защитава интересите на компанията, която управлява, но има независим регулатор". Андонов е категоричен, че ако потребителите не си плащат регулярно задълженията, тази отстъпка ще се стопи за година, година и половина и "Булгаргаз" ще се окаже в същото финансово положение, в което е било до онзи ден. "Това снижение на цената на газа от 10% ще рефлектира и върху цената на тока и парното", каза той.

За "Южен поток" Андонов коментира, че това, което е подписано на 27 август във Варна, е бил протокол от дълги преговори и са успели да защитят на 100% интересите на България и на БЕХ. "Договорихме, че след започване на строителството на "Южен поток" през декември 2015 г. трябва да имаме търговска експлоатация на тръбата. През тези три години ще бъде строителството на газопровода. В тези три години ще участват български фирми в строителството, трасето е определено, входната точка е близо до Галата, изходната е близо до Зайчар в Сърбия.