Международен влак блокиран на Централна гара заради железничарска стачка
Международен влак блокиран на Централна гара заради железничарска стачка / Sofia Photo Agency

Един международен влак е блокиран на Централна гара в София и не може да потегли заради протеста на железничарите, съобщиха за Дарик от Българските държавни железници. От компанията към момента не отчитат сериозно забавяне на останалите влакове. Около 60 служители на БДЖ протестират от сутринта на Централна гара, заради неизплатени заплати за ноември миналата година. 13,3 млн. лева ще преведе днес финансовото министерство на Българските държавни железници, съобщиха от ведомството. Това е редовната субсидия към железниците за януари и превеждането й е съобразено с касовите потоци от централния бюджет.

„Протестът е спонтанен и е възникнал от работещите на гара София, които не са си получили заплатите за ноември. Имаше ангажименти, че в началото на месец януари ще бъдат платени. Това беше пуснато в пространството, но в крайна сметка в началото на януари да се разбира първата седмица след Нова година, но това не се случи и хората излязоха и са напълно прави. Друг е въпросът дали е законно или не", коментира пред Дарик председателят на синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев.

На въпрос дали очаква по-масови протести, Бунев коментира: „Ако не се поемат удовлетворяващи ангажименти от страна на работодателите в разумни граници да се плащат заплатите, сигурно ще се стигне до протести и то организирани от синдикатите".

Сумата, която се дължи на работниците, е около 10,5 млн. лв., а дължимата сума от субсидиите е по-голяма, мисля над 15 млн. лв., каза още Бунев.