Метрото ще обслужва 450 000 пътници след разширението
Метрото ще обслужва 450 000 пътници след разширението / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Тунелите за метрото са изпълнени от бул. "Д. Цанков" до "Интерпред", монтиран е релсовият път и част от инсталациите. Метростанцията до “Интерпред” е архитектурно оформена – това каза Стоян Братоев, директор на Метрополитен – София. Кметът на София Бойко Борисов направи обиколка на строящите се метростанции за продължението на подземната железница.

Предвижда се тази година да приключат основните конструкции по трасето „Интерпред” – „Младост 1”, следващата година да започнат монтажните и довършителните работи. Успоредно със строителството на метрото в участъка се строи и бул. "А. Сахаров", който след свързването му с бул. "Д. Цанков" ще дублира претоварения бул. "Цариградско шосе". Участъкът от булеварда в ж.к. "Младост 1" ще бъде пуснат тази есен, а останалата част и разширението на бул. "Д. Цанков" – следващата година.

Приоритетни участъци в предстоящото разширение на метрото са и други две направления с обща дължина 14 км и 13. Поради преминаването на трасето през централната градска част, се предвижда тунелите в участъка да се изграждат подземно, а метростанциите – по открит способ в укрепени котловани с минимални широчини.

Поради ограничените места за паркиране в района над някой от пероните на метростанциите (Централна ЖП-гара, ЦУМ, бул. "Черни връх") ще бъдат изградени подземни паркинги.

Очаква се след реализирането на разширенията метрото да обслужва 450 000 пътници дневно или около 30% от пътуващите в градския транспорт.