Манолов: Лобизмът е взел връх, щом ще опрощават лихвите по дълговете към НОИ
Манолов: Лобизмът е взел връх, щом ще опрощават лихвите по дълговете към НОИ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Манолов: Систематично съсипват държавата
31074
Манолов: Систематично съсипват държавата
  • Манолов: Систематично съсипват държавата

Лобизмът е взел връх, щом ще опрощават лихвите по дълговете към Националния осигурителен институт, това обяви в "Денят" на Дарик вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Опрощаването на лихвите по дълговете към Националния осигурителен институт е лобистко предложение, според Манолов. По думите му лихвената амнистия няма да доведе до увеличаване на събираемостта, а напротив - ще намали още постъпленията в държавното обществено осигуряване, защото бизнесът ще чака следваща лихвена ваканция.

Държавата обмисля да опрости лихвите върху дълговете към НОИ и така да стимулира плащането на старите задължения. Ако не се подобри събираемостта, дефицитът в общественото осигуряване може да достигне 170-190 млн. лева. Опрощаването на дълговете ще бъде записано в Кодекса за социално осигуряване.

В Кодекса за социално осигуряване ще бъдат променени и текстовете, които се отнасят до пенсионирането. Само преди дни председателят на осигурителния институт Христина Митрева призна, че ако не се направи пенсионната реформа, може да се стигне до намаляване на пенсиите.

По думите на Димитър Манолов с увеличаването на осигурителния стаж - запазването на пенсионната възраст е само формално, а в действителност "хората ще работят, докато умрат".

Коментара на вицепрезидента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов чуйте в звуковия файл