Мандрите пред фалит
Мандрите пред фалит / снимка: Guliver/Getty Images

Евтина стока от Европа залива пазара ни, цената на млякото се срива.

Прогнозите се оказаха грешни. Очаквахме след април 2015 г., когато паднат европейските млечни квоти, евтина суровина да потече към страната ни и да удави родните ферми. Уви, няколко месеца по-рано българският млечен сектор вече е изправен пред фалит. Големите производители в ЕС увеличаваха броя на високодобивните животни и разширяваха фермите си, готвейки се за пазарната инвазия. Руското ембарго ускори процеса.

Сега цялата тази продукция се изсипва на ниски цени на вътрешния пазар, включително на нашия. Европейските производители са съгласни да продават стоката си дори под себестойност, само и само да вземат някакви пари. Резултатът - български мандри и ферми едва издържат на конкуренцията.

От няколко дни изкупната цена на кравето мляко падна до 55 ст. за литър, разказа пред "Преса" Георги Николов, който има ферма в Плевенско със 165 елитни животни. 67 от тях са млечни крави, от които събира по 1,5 тона мляко на ден. Само за 2 месеца цената е паднала с 10 ст. Миналата година по същото време литърът е купуван по 75 ст. Обикновено в края на октомври и през ноември цените тръгват нагоре и достигат своя пик през зимата. Сега всичко се обърна наопаки, жалва се фермерът. Той се чуди как ще оцелее през следващите студени месеци. В момента животните излизат на паша и заедно с допълнителния фураж храната за всяко е по 6 лева дневно.