Манделсън подкрепя златните акции за защита на стретигически предприятия
Манделсън подкрепя златните акции за защита на стретигически предприятия / netinfo

Европейският комисар за търговията Питър Манделсън посочва в интервю за днешния брой на германския вестник"Ханделсблат", че практиката на прилагане на акции, които дават право на вето или така наречените златни акции би бил подходящ инструмент за защита на стратегически предприятия срещу чуждестранни държавни фондове, предаде БТА, като се позова на Франс прес.

"Механизмът на златната акция би могъл да спомогне постигането на европейската цел да се запази контролът върху стратегически промишлености, които са и деликатни от политическа гледна точка", посочва Манделсън пред"Ханделсблат", цитиран от Франс прес.

"Трябва да намерим начин, така че от една страна Европейският съюз да запази контрола върху своите"чувствителни"промишлености", но от друга - да остане привлекателен за чуждестранните инвеститори, включително и за държавните фондове", допълва еврокомисарят.

"Златната акция"дава привилегии на собственика, които в повечето случаи са право на вето или повече права при гласуване, което позволява да бъдат блокирани опитите за враждебно изкупуване на дадена компания или да се затворят вратите пред нежелателни инвеститори.

В Европа нараства безпокойството от все по-голямата мощ на фондове, които се захранват от държавни капитали в Русия, Китай и в страните, богати на петрол, от Персийския залив. В неотдавнашно проучване банката Morgan Stanley (Морган Стенли) оцени на 2,5 трлн. долара състоянието, с което разполагат дванадесетина такива държавни фонда.

Германският канцлер Ангела Меркел постави на дневен ред миналата седмица въпроса за европейската защита при наплива на тези фондове, а Европейската комисия побърза да съобщи, че иска да проучи отблизо целите на тези инвеститори.