„Лукойл” запорира над 1 милион акции на „Петрол”
„Лукойл” запорира над 1 милион акции на „Петрол” / netinfo

Съдия-изпълнител е запорирал на 30 март 1 125 000 акции от капитала на "Петрол" в Централния депозитар, съобщиха за Дарик радио от "Лукойл". Номиналната стойност на една акция е 1 лев.

Запорът е наложен заради неизплатен дълг на дружеството "Петрол Холдинг" АД към групата компании „Лукойл” в България, в размер на 1 125 000 лева – това се обяснява в съобщението на пресслужбата на „Лукойл”. От компанията уточняват, че този дълг е различен от задълженията на "Петрол" АД към "Лукойл–България " в размер на 89,5 милиона лева, заради които „Лукойл” заведе дело в Софийски градски съд.

Ако "Петрол Холдинг" не погаси дълга си в 7-дневен срок, запорираните акции ще бъдат продадени на фондовата борса, а средствата от продажбата им ще отидат за погасяване на задължението на холдинга към групата компании "Лукойл", представлявани от "Лукойл-България", пише в съобщението.

Нямаме представа на какво се основават претенциите на „Лукойл”, не сме били уведомени от Централния депозитар, нито от „Лукойл” за запорирането на наши акции, това за нас е изненада - коментира пред Дарик Луиза Бусерска от пресслужбата на "Петрол Холдинг" . По думите й, договорните отношения между "Петрол Холдинг" и „Лукойл” са абсолютно изрядни.