„Лукойл“ инвестира $ 25 млрд. през следващите 10 години
„Лукойл“ инвестира $ 25 млрд. през следващите 10 години / снимка: БГНЕС

През следващите 10 години „Лукойл“ ще вложи 25 милиарда долара в преработване и разширяване на продажбите на дребно, пише „Ведомости“, цитиран от БГНЕС.

През 2008-2017 г. „Лукойл“ планира да отпусне 25 милиарда долара за модернизирането на своите рафинерии и мрежа от бензиностанции, заяви първият вицепрезидент на компанията Владимир Некрасов. Той отбеляза, че в тази сума не се включват разходите за нови придобивки. Броят на бензиностанциите на „Лукойл“ след 10 години трябва да нарасне от 2000 на 2600, обещава Некрасов. Модернизирането на рафинериите вече е в ход. По думите на Некрасов през 2011 г. „Лукойл“ планира да завърши строителството на комплекса за дълбоководна преработка на „Нижегороднефтеоргсинтез“ на стойност 1 милиард долара.

Благодарение на това мощността на завода ще се увеличи с 4 милиона тона годишно. На стадий за техническо съгласуване е и проектът за строителството на подобен комплекс в „Волгограднефтепереработка“ на стойност 1,8 милиарда долара.

Планира се той да бъде завършен през 2012-2013 г. Високата цена се обяснява с факта, че комплексът ще има нефтохимическа специализация. Капацитетът на Волгоградската рафинерия трябва да се увеличи с 2 милиона тона годишно.

При настоящия марж при преработка от 5-6 долара на барел инвестициите на „Лукойл“ по модернизацията на рафинериите са оправдани и ще се изплатят в течение на 3-5 години, смята анализаторът на ИФК „Солид“ Денис Борисов. Наистина, според прогнозата му, съществува сериозен риск, че маржът в близко бъдеще ще спадне до 1-2 долара и даже до нула и тогава изплащането на ще се окаже проблематично.