Ловна дружинка превзе помпена станция на язовир „Овчарица”
Ловна дружинка превзе помпена станция на язовир „Овчарица” / „Зелени Балкани”
Ловна дружинка превзе помпена станция на язовир „Овчарица”
59237
Ловна дружинка превзе помпена станция на язовир „Овчарица”
  • Ловна дружинка превзе помпена станция на язовир „Овчарица”

Ловна дружинка от село Овчи Кладенец превърнала помпена станция на язовир "Овчарица" в гюме. Стаята била оборудвана с печка и амбразура, твърди Георги Дулев от „Зелени Балкани”: „Вратата е стабилна, за да не излиза топлината от печката, вижда се специално пригодената дупка за цев, изобщо има всички необходими удобства за лов”.

Според природозащитниците, които били на посещение на водното съоръжение,  ползвателите му дори изписали на вратата на помпената станция "Ловен заслон". 

След подаден сигнал старозагорската екоинспекция е направила предписание на Община Тунджа за "привеждане на помпената станция във вид, неизползваем за укритие".

Във връзка с настъпването на зимния ловен сезон от „Зелени Балкани” припомнят, че законът забранява използването на укрития за лов, звукови или живи примамки, отровни или упойващи вещества, моторни превозни средства, ловни птици и оръжия със заглушител. Законът също така забранява лова при мъгла и при лоша видимост.

Според природозащитните язовир „Овчарица” е едно от местата в страната, където могат да бъдат констатирани всички изброени по-горе закононарушения. В тази връзка, „Зелени Балкани” отправят апел към ловците да се придържат към природозащитното и ловно законодателство и да не допускат използването на забранени методи и средства за лов.

Защитената зона “Язовир Овчарица” е част от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. Целта и е опазване на местообитанията на 68 вида птици, по-голяма част от тях - защитени от Закона за биологичното разнообразие.

Ловът в защитената зона не е забранен, но в нея, както и в цялата останала част на страната, важат ограниченията, въведени от Закона за лова и опазване на дивеча и Закона за биологичното разнообразие.

Други новини от Стара Загора