Липсват квалифицирани кадри в туризма
Липсват квалифицирани кадри в туризма / снимка: БГНЕС, архив

Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с представители на туризма в Поморие. На срещата присъства и кметът на общината Иван Алексиев. Той каза, че недостигът на опитни и квалифицирани кадри се очертава като една от основните спънки при предлагането на конкурентен туристически продукт.

Алексиев направи предложение за създаване на социални програми за обучение с ефективното участие на практици от бранша. На срещата бе поставен и въпросът за концесиите на плажовете и тяхното стопанисване, както и възможностите за увеличаване правомощията на общините, с оглед по-бързо и адекватно регулиране и контрол по места.

Министър Ангелкова информира, че от следващата година концесиите следва да преминат към Министерството на туризма, като вече е създадена междуведомствена работна група за целта.

Облекчаването на визовия режим за Турция, регулирането на допустимия шум, премахването на временните обекти бяха сред обсъжданите теми по време на срещата. Министър Ангелкова каза, че част от бъдещите инициативи за удължаване на туристическия сезон е програма за чартърни полети, чието финансиране е държавна помощ и очаква одобрението от Европейската комисия. Стъпка в тази посока е и вписването на Поморие в една от дестинациите, включени в маршрута "Морските крепости на България", разработен от Министерството на туризма. Целта е да бъде привлечено още по-голямо внимание към културно-историческия туризъм и повече туристи да комбинират морската си почивка с разходка из миналото на града.