Lehman Brothers обяви фалит
Lehman Brothers обяви фалит / снимка: БГНЕС

Американската търговска банка Lehman Brothers е подала заявление за обявяване на банкрут, съобщава Bloomberg. Банката прекратява дейността си, тъй като дълговете й възлизат на 613 млрд. долара.

Ръководството на институцията не можа да намери партньор, който да подпомогне дейността й и това принуждава банката да се обърне към американския съд по банкрутите в Ню Йорк.

Малко по-рано британската банка Barclays потвърди, че е възнамерявала да купи Lehman Brothers, но се е отказала от сделката, тъй като е преценила, че няма да е в интерес на нейните акционери. Преди това южнокорейската Korea Development Bank прекрати преговорите за закупуване на пакет от акции на Lehman.

Миналата седмица тридневните дебати при закрити врата на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ с директори на големи финансови компании за намиране на купувач на изпадналата в затруднение инвестиционна банка приключиха без резултат.

Акциите на банка със 158-годишна история се сринаха с над 40% през миналата седмица, след като инвестиционната компания не можа да привлече допълнителен капитал и обяви загуби за третото тримесечие на 2008 година и отписване на активи за 5.8 млрд. долара.

При банкрут на Lehman Brothers, за която работят 26 000 души в цял свят, световните пазари ще понесат силен удар, отбелязват анализатори.

През миналата седмица Lehman Brothers обяви най-голямата загуба в историята си, която възлезе на 3.9 млрд. долара.