КЗК глоби сдружения на млекопреработватели
КЗК глоби сдружения на млекопреработватели / netinfo

Имуществена санкция в размер на 15 000 лв.наложи Комисията за защита на конкуренцията на Асоциацията на млекопреработвателите в България” и санкция от 10 000 лв. на Сдружение „Национална асоциация на млекопреработвателите”. Комисията се е самосезирала заради съобщения в медиите и данни от различни държавни институции за рязко увеличение на цените на сиренето и кашкавала през юли и август 2007 г.

Антимонополистите съобщават, че Асоциацията на млекопреработвателите в България” провежда някои от своите редови заседания на УС с предварително поставена явна антиконкурентна цел– координиране и съгласуване на ценовото поведение на своите членове на пазарите на сирене и кашкавал.

Анализът показва, че, в разглеждания период цените на сиренето и кашкавала, както и изкупните цени на суровото мляко са определяни не под действието на свободните пазарни механизми и не в резултат от самостоятелно ценообразуване от производителите, а в резултат на наложената от страна на Асоциацията ценова политика.

По-конкретно, повишаването на цената на сиренето и кашкавала през месеците юли и август 2007 г. настъпва с два месеца по- рано от поскъпването на самата суровина – сурово краве мляко.

Сдружение „Национална асоциация на млекопреработвателите” пък определя минимални прагове на цените на сиренето и на изкупните цени на сурово мляко и нарушава конкуренцията.