Купуват се повече живи елхички за празниците
Купуват се повече живи елхички за празниците / снимка: Thinkstock/Getty Images
Купуват се повече живи елхички за празниците
76997
Купуват се повече живи елхички за празниците
  • Купуват се повече живи елхички за празниците

Министерството на земеделието и храните призовава гражданите, които имат възможност, тази Коледа да си купят живо дръвче. Целта е след края на празниците дръвчетата да бъдат засадени в т.нар. „Коледна гора".  Идеята е да се спаси дръвче и да се помогне на природата.

Тази зима се наблюдава тенденцията да се купуват двойно повече живи коледни дръвчета, отчитат от държавните горски и ловни стопанства - общо за 20 000 броя. За сравнение през миналата година на пазара са продадени близо 9000 живи елхички.

Не е добре дръвчето да престоява в стайно помещение повече от две-три седмици. А след края на празниците трябва плавно да се подготви елхичката за януарския студ навън, съветва заместник-министъра на земеделието Георги Костов. Дръвчетата могат да бъдат пренесени в стая за известно време на малко по-топло, но не горещо - до отоплителен уред, и да бъдат украсени. "Има опасност, ако ги държим на много топло, те да си помислят, че е пролет", обясни Костов. След празниците дръвчетата трябва да бъдат изнесени на прохладно място, но не изведнъж навън, защото ако е много студено, те могат да се стресират и да изсъхнат. След като престоят седмица на хладно и светло закрито място, дръвчетата могат да се изнесат навън на балкона независимо колко е студено, каза зам.-министърът.

На сайта на Министерството и Изпълнителната агенция в са обявени местата, от които можем да си купим законно дръвчета.