Кунева се надява директивата за кредитите да e факт до февруари
Кунева се надява директивата за кредитите да e факт до февруари / Снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

3,6 милиона нови работни места са били открити в ЕС през 2007 година, което означава, че заетостта в ЕС е нараснала с 1,5 процента. Това съобщи Меглена Кунева на годишната пресконференция за първата година от мандата й като еврокомисар.

Според европейските граждани едно от достиженията на отминаващата година е подписването на реформирания конституционен договор, който ще даде възможност на ЕС да говори с единен глас.

Комисар Меглена Кунева изрази надежда, че до февруари следващата година директивата за потребителския кредит ще бъде факт.

С потребителския кредит напреднахме много, той беше изваден от мъртва точка след седем години и мисля, че тези показатели, които имаме, общият формуляр във всички страни, възможността да се сравнява, общото изчисляване на годишния лихвен процент – това наистина са много сериозни стъпки напред, каза еврокомисар Кунева.

Все още обаче няма съгласие по въпроса дали банките трябва да бъдат обезщиетявани при предсрочно погасяване на кредитите.

Като успех в работата на Европейската комисия Меглена Кунева открои изготвянето на стандарти за цигарите с намалена пожароопасност или така наречените бързо гаснещи цигари. Статистиката показва, че само за една година жертвите на пожари в Европейския съюз заради неугаснали цигари е над 1000 души. Лепенките във филтъра, които оттук нататък ще бъдат поставяни, ще оскъпят една цигара с 0,02 процента от евроцента, съобщи Меглена Кунева.

Според нея през 2007 година българските потребители са били ощетявани най-много от нелоялни практики, които са ги подвеждали или изкривявали възможността им да направят избор.