Кунева: По-добре с професия, гарантираща добра заплата, отколкото безработен с диплома
Кунева: По-добре с професия, гарантираща добра заплата, отколкото безработен с диплома / снимка: БГНЕС, архив

Първите ученици по закона за професионалното образование ще бъдат постъпващите
в 8 клас през учебната 2017-2018 г.

Първите ученици по Закона за професионалното образование и обучение ще бъдат постъпващите в 8 клас през учебната 2017-2018 г. Това каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на Втората национална конференция за развитие на професионалното образование в България, част от кампанията "Учи, за да работиш".

Плевнелиев: Най-добрата инвестиция в бъдещето на една държава е в образованието на младите

Кунева представи промените в закона, които бяха приети от Министерския съвет като изтъкна, че те са насочени към практическа и ориентирана към пазара на труда подготовка.

Министър Кунева заяви, че българското правителство и премиерът, в следващите месеци и
години неотменно ще се фокусират върху образованието.

Меглена Кунева съобщи, че за първи път е изготвена карта на професионалните гимназии в България, включително и тези, които предлагат дуално обучение, която дава пълна информация на бизнеса, общините, родителите и учениците къде какви кадри по професионално направление се подготвят. Картата може да се види на интернет-страницата на МОН и информацията в нея може да бъде променяна, осъвременявана във всеки един момент, посочи Кунева.

Професионалното обучение и образование се нуждаят от изцяло нова концепция и закон, каза Кунева като според нея ключово е да се обърне наложеното мнение в обществото, което фаворизира висшето образование. До всяко кътче на страната ни трябва да стигне посланието, че е по-добре да имаш професия,която ти гарантира сигурна работа, добра заплата и добър стандарт на живот, отколкото да си безработен с диплома за висше образование, каза министър Кунева.

Източник: БТА