Плевнелиев: Най-добрата инвестиция в бъдещето на една държава е в образованието на младите
Плевнелиев: Най-добрата инвестиция в бъдещето на една държава е в образованието на младите / БГНЕС

"Вековна традиция ни събира в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, в деня на отдаването на почит на безсмъртното дело на светите братя Кирил и Методий. Честваме най-хубавия и светъл български празник, превърнал се от векове в повод за национална гордост".

Това коментира президентът Росен Плевнелиев по случай 24 май.

Камен Донев: Думата "засичам" се превърна в емблема на нашата нация

"Днешният празник е особено специален, защото се навършват 1130 г. от началото на разпространението на славянската писменост в България, 165 г. от първото честване на Деня на българските просветители св. св. Кирил и Методий и 1100 г. от смъртта на св. Климент Охридски. За нас, българите, няма друг ден като този. Ден, в който можем да възкликнем: „И ний сме дали нещо на света, на вси славяни книга да четат"! Ден, в който се прекланяме пред историческото дело и мисия на светите братя и техните ученици. Ден, в който отдаваме заслужено признание за всеотдайността и апостолския труд на българските учители и будители. Ден, в който се гордеем, че сме българи, че сме народ със славно минало и бъдеще, древен и културен народ, създал своя собствена азбука, дал писменост и просветление на стотици милиони по света", допълни президентът.

Борисов: Всеки българин може да се гордее с произхода си

"Словото изтъка душата на нашия народ, въплъти ценностите, изгради нашата идентичност. Буквите скрепиха нашата цялост, дадоха ни път, посока и смисъл. Словото е вечно, то не е подвластно на времето. В това е и голямото чудо на словото - да помни, да претворява, да възкресява. Ето защо да познаваш и съхраняваш българския език, култура, история и душевност, не е въпрос само на образование, а на принадлежност към народ и Родина", каза още Плевнелиев.

"Скъпи учители, просветители, творци и пазители на българския дух, вие сте духовните водачи на Родината. Да бъдеш учител не е обикновена професия, а призвание да формираш млади и достойни хора, да създаваш личности, да градиш бъдеще. Всички ние носим в спомените си непокътнатия образ на любимия учител. Дълбок поклон пред академичната и научна общност, пред всички творци и културни дейци, дейците на читалищното и просветно дело и на всички които съхраняват и развиват богатото културно-историческото наследство на България. Отговорността Ви е огромна. Такова трябва да бъде и признанието за вашия труд", добави той.

Плевнелиев не пропусна да се обърне и към родителите и децата на днешния празник:

"Скъпи родители, нека никога не забравяме българското Възраждане, когато образованието на децата бе лична цел за всеки. „Чрез просвета за България" бе девизът, извезан на почти всяко училищно знаме. Нека и ние днес продължим да следваме светлия пример на българските възрожденци - да четем, да се обградим с книги, а не с ненужни вещи, да отгледаме четящи и просветени деца. Мили деца, обичайте словото и помнете завета на дедите си. Нека никога не забравяме, че векове наред България е оцелявала заради своята просвета и култура. Днес възраждането на българското образование, наука и култура повече от всякога трябва да бъде национален приоритет - дългосрочен, надпартиен и стратегически. Най-добрата инвестиция в бъдещето на една държава и народ е в образованието на младите".